pomocy
Ola: hej

umie ktos chemie
27 lut 20:00
Mateusz: A co masz
27 lut 20:01
Ola: sporządzono 0,5 dm3 roztworu Na2SO4 o stezeniu 0,5 mola/dm3, gestosc = 1 g/dm3
a. ile Na2SO4 rozpuszczono w roztworze?
b. masa roztworu wynosi?
c. stezenie procentowe:?
d.masa molowa Na2SO4 wynosi?
27 lut 20:07
Ola: nie bardzo wychodza mi wyniki zgodne z odpowiedziami
27 lut 20:08
Mateusz: a) ze wzoru na stężenie molowe wyznacz n czyli liczbe moli potem ewentualnie przelicz to na
gramy ale nie ma potrzeby
| | m | |
b) ze wzoru na gęstość d = |
| => m= v*d |
| | v | |
d−gęstosc v−objętosc podstaw dane i policz
| | M | |
c) skorzystaj z zaleznosci wzajemnego przeliczania stężeń C%=Cmolowe* |
| *100% |
| | d | |
mozesz tez na piechote policzyc ale nie polecam tego sposobu dlatego go nie omówie
d) z zaleznosci którą podałem w podpunkcie c) wyznacz M bo M− to masa molowa lb po prostu
policz tradycyjnie mase molową korzystając z układu okresowego pierwiastków
27 lut 20:15
Ola: dzieki wielkie moze mi teraz dobrze wyjdzie
27 lut 20:16
Ola: a) w tym podpunkcie odpowiedz jest w gramach
27 lut 20:20
Ola: mam jeszcze jedno zadanie tego to juz wogole nie kumam:(
sporzadzono roztwor wodorotlenku sodu rozpuszczajac 2g NaOH w 5 dm3 wody
a. ile moli NaOH rozpuszczono w wodor?
b.jakie jest stezenie roztworu?
c. stezenie jonow wodorotlenowych wynosi
d. pH wody wynoi?
prosze chodz o czesciowa pomoc:(
27 lut 20:36
Ola:
27 lut 20:40
Ola:
1 mar 19:08
Ola: 
prosze o pomoc
2 mar 18:29