Oblicz prędkośc wody
Nie Uk: Przejazd łódką 20 km w dół rzeki i z powrotem trwał 7 godzin. Równocześnie z łódką z tego
samego miejsca wypłynęła tratwą, która spotkano w drodze powrotnej w odległości 12 km od
miejsca wyruszenia. OBLICZ PRĘDKOŚĆ WODY.
9 lut 18:42
Nie Uk: Błagam pomocy ludzie:((
9 lut 19:25
Jakub: vl - prędkość łódki
vw - prędkość wody
t - czas po jakim łódka spotkała tratwę od momentu wypłynięcia
20/(vl+vw) - czas w jakim łódka płynęła w dół rzeki (z prądem)
t - ( 20/(vl+vw) ) - czas jaki upłynął od momentu zawrócenia do spotkania tratwy
20/(vl-vw) - czas w jakim łódka płynęła w górę rzeki
20-12 = 8 - taką odległość pokonała łódka po zawróceniu, zanim spotkała tratwę
20/(vl+vw) + 20/(vl-vw) = 7
12 = vw * t
8 = (vl-vw) * [ t - ( 20/(vl+vw) ) ]
Masz układ równań do rozwiązania. Z drugiego równania wyznacz t i wstaw do trzeciego.
Będziesz miał dwa równania z dwiema niewiadomymi vl i vw.
9 lut 21:47
vbnvnv: jaki wynik ?
26 lut 19:43
6: 6
26 lut 19:45