3 zadania z rachunku prawdopodobieństwa, o co w nich chodzi
axxxon: Witam!
Otóż bardzo zależy mi na znalezieniu rozwiązań poniższych zadań, a nawet nie mam pomysłu jak
się za nie wziąć, więc byłbym wdzięczny o proste rozwiązania takich zadań:
1) W fabryce produkuje się 2 rodzaje śrubek. Wylosowano 2 śrubki. Prawdopodobieństwo
wylosowania 2 identycznych wynosi p, a prawdopodobieństwo wylosowania śrubki 1−szego rodzaju
wynosi q. Wyznacz prawdopodobieństwo, że jedna śrubka jest pierwszego rodzaju jeśli 2 też jest
pierwszego rodzaju.
Odnośnie moich prób do tego zadania wyszło coś w stylu:
p+q−p*q
niestety sam nie jestem przekonany do tego wyniku.
2)Mamy dwie partie wyprodukowanych przedmiotów przy czym wiadomo, że wszystkie przedmioty
jednej
partii odpowiadają wymaganiom technicznym , a 15 % przedmiotów drugiej partii jest złej
jakoci. Przedmiot wzięty z losowo wybranej partii był dobrej jakości.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że drugi przedmiot wzięty z tej samej partii będzie dobrej
jakości, jeżeli pierwszy przedmiot po sprawdzeniu zwrócono z powrotem do partii z której
pochodził.
3)Mamy trzy monety A, B, C takie, że prawdopodobieństwa wyrzucenia orła wynoszą odpowiednio pA,
pB oraz pC. Najpierw losujemy jedną monetę z prawdopodobieństwami odpowiednio αA,αB,αC
takie, że (αA+αB+αC=1),a następnie wykonujemy nią n rzutów. Jakie jest prawdopodobieństwo
uzyskania samych orłów?
Powiedzmy, że w wyniku powyższego eksperymentu zaobserwowano n orłów. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wylosowana została moneta A?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
27 lut 19:33
Basia:
ad.3
D − n orłów w n rzutach
A − wylosowano A
B − wylosowano B
C − wylosowano C
P(D) = P(D/A)*P(A)+P(D/B)*P(B)+P(D/C)*P(C)
P(A)=αA, P(B)=αB, P(C)=αC
P(D/A) = pan
P(D/B) = pbn
P(D/C) = pcn
P(D) = αa*pan+αb*pbn+αc*pcn
drugiej części zadania nie rozumiem; przecież prawdopodobieństwo wylosowania A jest dane
27 lut 20:07
Basia:
ad.2
B
1 − wylosowano partię 1
B
2 − wylosowano partię 2
A
1 − pierwszy dobry
A
2 − drugi dobry
P(A
2/A
1) do policzenia
przy założeniu, że przedmiot został zwrócony zdarzenia A
1 i A
2 są niezależne czyli
P(A
1∩A
2) = P(A
1)*P(A
2)
stąd
| | P(A2∩A1) | | P(A1)*P(A2) | |
P(A2/A1) = |
| = |
| = P(A2) |
| | P(A1) | | P(A1) | |
P(A
1/B
1) = P(A
2/B
1) = 1
P(A
1/B
2) =P(A
2/B
2) = 0,85
P(A
2) = P(A
2/B
1)*P(B
1) + P(A
2/B
2)*P(B
2) =
| 1 | | 1,85 | |
| (1+0,85) = |
| = 0,925 |
| 2 | | 2 | |
27 lut 20:35
Basia:
powiedzmy, że mamy n śrubek
n*q − śrubki 1 rodzaju
n − n*q = n(1−q) − śrubki drugiego rodzaju
losujemy 2 śrubki
C − obie są tego samego rodzaju
P(C) = p
| (nq)! | | (n(1−q)! | |
| + |
| = p |
| 2!(nq−2)! | | 2!(n(1−q)−2)! | |
| (nq−1)*nq | | [n(1−q)−1]*n(1−q) | |
| + |
| = p |
| 2 | | 2 | |
(nq−1)*nq+(n−nq−1)(n−nq) = 2p
teoretycznie powinno dać się z tego wyznaczyć n, ale praktycznie się nie podejmuję
A
1 jedna jest 1 rodzaju
A
2 druga też jest 1 rodzaju
| | P(A1∩A2) | | | |
P(A1/A2) = |
| = |
| |
| | P(A2) | | q | |
gdyby z poprzedniego wyznaczyć n byłoby to wyrażone przez p i q, ale patrz wyżej
musi być jakiś inny sposób
27 lut 21:01
27 lut 21:04