ostrosłupy
madzik: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 600. Odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4. Oblicz
objętość tego ostrosłupa.
27 lut 19:09
madzik:

nie wiem gdzie mam zaznaczyć odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej?
27 lut 20:24
Bogdan:
| 4 | | 4 | | √3 | | 8 | |
| = sin60o ⇒ |
| = |
| ⇒ R = |
| |
| R | | R | | 2 | | √3 | |
| | 1 | | 8 | | 1 | |
R = |
| a√3 ⇒ |
| = |
| a√3 ⇒ a = 8 |
| | 3 | | √3 | | 3 | |
| H | |
| = tg60o ⇒ H = R*√3 = 8 |
| R | |
| | 1 | | 1 | |
Objętość V = |
| * |
| a2√3 * H |
| | 3 | | 4 | |
27 lut 20:57
dero2005:

h
p = 4
√3
a − krawędź podstawy
a =
2√33*h
p = 8 cm
4h = sin 30
o =
12
h = 8 cm → wysokość ostrosłupa
| | a*hp | |
Pp = |
| = 32 cm2 → pole podstawy
|
| | 2 | |
V =
13*P
p*h =
13*32*8 = 85
13 cm
3
obliczenia wykonaj sam(a) dla uniknięcia pomyłki
odległość spodka wysokości jest to odcinek łączący miejsce opuszczenia wysokości na podstawę do
bocznej krawędzi i prostopadły do niej
27 lut 21:00
ziooom:

ostrosłup jest prawidłowy takze ma w podstawie wielokąt foremny, owym wielokątem tuta jest
trójkąt równoboczny
27 lut 21:05
ziooom: z paprałem ..
27 lut 21:06
Bogdan:
spaprałeś także wyraz "spaprałem"
27 lut 21:12