Oblicz funkcje.
Matylda: Zad:
Które z podanych funkcji są parzyste, a ktore nieparzyste, które nie są ani nieparzyste, ani
parzyste? Czy wsrod nich jest jakas funkcja parzysta i nieparzysta?
a) f(x)=x
2−5x
b) p(x)=
√x2 − |x|
c) m(x)=x
3 − 4
d) t(x)=|x|+7
f) h(x)= x
2 − 2 |x|
g) f(x)=−4x
3−6x+1
h) g(x)=x
17 −3x
15 +x
13
27 lut 19:05
Matylda: Chociaż kilka jakkby ktos rozwiazal ...
27 lut 21:13
Tragos: Funkcja f jest:
* parzysta, jeżeli spełnia równanie f(x) = f(−x)
* nieparzysta, jeżeli spełnia równanie f(x) = −f(−x)
27 lut 21:15
Matylda: wiem, ale nie wiem czy jak np. jest x3 czy to tak samo jest
27 lut 21:16
Basia:
jeżeli funkcja jest i parzysta, i nieparzysta to
f(−x) = f(x) i f(−x) = −f(x) ⇔ f(x)= − f(x) ⇔ 2f(x)=0 ⇔ f(x)=0
jedyną taką funkcja, jest funkcja f(x)=0 czyli przyjmująca dla każdego x wartość 0
nie ma tu takiej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.a
f(−x) = (−x)2−5(−x) = x2+5x ≠ ani f(x), ani −f(x)
ani parzysta, ani nieparzysta
ad.h
g(−x) = (−x)17−3(−x)15+(−x)13 = −x17+3x15−x13 =
−(x17−3x15+x13) = −g(x)
nieparzysta
pozostałe rób tak samo
27 lut 21:23
Matylda: dziekuje
27 lut 22:24