Funkcja kwadratowa
AniaL: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji na zadanym przedziale: f(x)=2x2 + 6x −9,
xε<−4,1>
27 lut 19:04
anmario: To funkcja kwadratowa, ekstremum ma w punkcie
x=−b2a
trzeba sprawdzić, czy nie wypadnie w badanym przedziale
x=−64=−1,5
Zatem będąca wykresem tej funkcji parabola ma wierzchołek w x=−1,5 i jest to oczywiście
argument odpowiadający najmniejszej wartości tej funkcji w tym przedziale. Wartość największą
zaś najszybciej sprawdzić po prostu podstawiając f(−4) i f(1) to co jest większe to największa
wartość funkcji w tym przedziale
27 lut 19:22
AniaL: Dziękuje bardzo. Miłego wieczoru
27 lut 19:34
anmario: I Tobie miłego
27 lut 19:47