matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
algebra
dario:
1
1
1
oblicz sumę (2+
)
2
+(4+
)
2
+...+(2
n
+
)
2
2
4
2
n
27 lut 18:43
M:
28 mar 06:23
M:
6 cze 18:07
Leszek:
podnosimy do kwadratu i grupujemy : (4+2+1/4) +(16+2 +1/16 ) + ....(2
2n
+2 +1/(2
2n
) = 2*n +(4 +16 +64 +...+4
n
) + + ( 1/4 +1/16 + 1/64 + ....1/4
n
) = .... w nawiasach masz ciągi geometryczne
1−4
n
pierwsza sum S
1
= 4*
= (4/3)*(4
n
−1) ; S
2
= 1/3
1−4
dodaj to wszystko .....
6 cze 20:53
Leszek:
w podobny sposób oblicz sumę
9
n+1
−16n −8
(3−1/3)
2
+ (9−1/9)
2
+...+(3
n
−1/3
n
)
2
=
8
6 cze 22:11