pomóżcie wazne bardzo na jutro... :***
Ewelinkaa: Z walca o promieniu podstawy dl. 3 cm i wysokosci 6cm wycięto kule o maks. objętości . O
ile różni się objętość tego walca od obietosci tak powstałej kuli

?
misiek:
Obiętość walca to jest V=Pp * H, Pp= π * r
2, czyli V=π * r
2 * H, V=π * 3
2 * 6=54π
Obiętość walca = 54πcm
3
Kula o max Obiętości bedzie miec promień też 3 cm(tak mi sięwydaje

)
Obiętość kuli to jest V=4/3 * π * R
3, V=4/3 * π * 3
3, V=4/3 * π * 27, V=36π
Obiętość kuli = 36πcm
3
54π - 36π = 18π
odp: Obiętość walca jest większa o 18πcm
3