Wzory i wykresy funkcji.
Heniek .: Określ dziedzinę funkcji :
y = 1x + 2 + 1x2 + 2x + 1
jak to zrobić?
27 lut 18:12
Eta:
Mianowniki różne od zera
x+2≠0 i x2+2x+1 ≠0
x ≠ −2 i (x+1)2≠0 => x ≠ −1
Df= R \ { −2, −1|
27 lut 18:22
Heniek .: noi właśnie tego nie rozumiem czemu tamto jest −1 ? mogłabyś mi to wytłumaczyć .
27 lut 18:28
Eta:
(x+1)2=0 <=> x+1=0 <=> x= −1
27 lut 18:33
Heniek .: zaraz to jak mam taki przykład
i mam obliczyć miejsce zerowe , no to :
0 = x ( x + 8 )
noi pisze w odpowiedziach x = 0 a ( − 8 ; +
∞ ) skąd to sie wszystko wzięło?
27 lut 18:38
Komar: Bo iloczyn dwóch liczb daje 0,kiedy jedna z nich jest 0. Więc x=0 albo x+8=0 => x=(−8)
27 lut 18:44