matematykaszkolna.pl
Pytanie Godzio: Witam, mam pytanie odnośnie Twierdzenia Lagrange'a i Rolle'a, co z nich właściwie wynika Znam oba twierdzenia ale nie mam pojęcia w czym je wykorzystać Rolle'a f(x) jest ciągła na [a,b], różniczkowalna na (a,b), f(a) = f(b) to istnieje co najmniej jeden punkt c ∊ (a,b) gdzie f'(c) = 0 Lagrange'a f(x) jest ciągła na [a,b], różniczkowalna na (a,b) wtedy istnieje co najmniej jeden punkt c ∊
 f(b) − f(a) 
(a,b) w którym f'(c) =

b − a 
27 lut 18:10
Godzio: Podbijam
27 lut 18:21
27 lut 18:25
Gustlik: Godzio, mam problenmy z rysowaniem, ale wytłumaczę Ci tak na chłppski rozum: Tw. Rolle'a Jeżeli f(b)=f(a) i połaczysz te dwa punkty prostą to otrzymasz "kawałek" funkcji stałej, a więc a=o, czyli pochodna f'(x)=0. Jeżeli teraz "powyginasz" ten odcinek wykresu to otrzymasz kawałek czegoś podobnego do paraboli albo zygzaka podobnego do wykersu wielomianów, a tam muszą wystąpić ekstrema lokalne (wierzchołki), gdzie pochodna jest równa 0. T. Lagrange'a − podobnie: Jeżeli połączysz dwa punkty wykresu A=f(a) i B=f(b), gdzie f(a)≠f(b) linią prostą to otrzymasz
 f(b)−f(a) 
kawałek prostej o współczynniku kierunkowym a=

. Jeżeli teraz powyginasz ten
 b−a 
wykres, to na wykresie muszą się znaleźć punkty, gdzie styczna będzie miała ten sam współczynnik kierunkowy (będzie równoległa do prostej AB).
27 lut 18:26
Godzio: Dzięki, trochę mi się to rozjaśniło emotka Przeanalizuje sobie to i może zadam jeszcze jakieś pytanie emotka
27 lut 18:36