Pytanie
Godzio:
Witam, mam pytanie odnośnie Twierdzenia Lagrange'a i Rolle'a, co z nich właściwie wynika
Znam oba twierdzenia ale nie mam pojęcia w czym je wykorzystać
Rolle'a
f(x) jest ciągła na [a,b], różniczkowalna na (a,b), f(a) = f(b) to istnieje co najmniej jeden
punkt c ∊ (a,b) gdzie f'(c) = 0
Lagrange'a
f(x) jest ciągła na [a,b], różniczkowalna na (a,b) wtedy istnieje co najmniej jeden punkt c ∊
| | f(b) − f(a) | |
(a,b) w którym f'(c) = |
| |
| | b − a | |
Gustlik: Godzio, mam problenmy z rysowaniem, ale wytłumaczę Ci tak na chłppski rozum:
Tw. Rolle'a
Jeżeli f(b)=f(a) i połaczysz te dwa punkty prostą to otrzymasz "kawałek" funkcji stałej, a więc
a=o, czyli pochodna f'(x)=0. Jeżeli teraz "powyginasz" ten odcinek wykresu to otrzymasz
kawałek czegoś podobnego do paraboli albo zygzaka podobnego do wykersu wielomianów, a tam
muszą wystąpić ekstrema lokalne (wierzchołki), gdzie pochodna jest równa 0.
T. Lagrange'a − podobnie:
Jeżeli połączysz dwa punkty wykresu A=f(a) i B=f(b), gdzie f(a)≠f(b) linią prostą to otrzymasz
| | f(b)−f(a) | |
kawałek prostej o współczynniku kierunkowym a= |
| . Jeżeli teraz powyginasz ten |
| | b−a | |
wykres, to na wykresie muszą się znaleźć punkty, gdzie styczna będzie miała ten sam
współczynnik kierunkowy (będzie równoległa do prostej AB).
Godzio:
Dzięki, trochę mi się to rozjaśniło

Przeanalizuje sobie to i może zadam jeszcze jakieś
pytanie