treściowe
OLA: 10) Śniadanie pani Zgrabnej składa się z 30g płatków śniadaniowych i 200ml jogurtu. W
100g płatków „Pysznych” jest 1,2g tłuszczu, w 100g płatków „Smakowitych” 1,5g, a w
jogurcie naturalnym 3% tłuszczu. Oblicz ile gramów płatków „Pysznych” i ile gramów
płatków „Smakowitych” powinna zmieszać pani Zgrabna z jogurtem naturalnym, aby jej
śniadanie zawierało 6,42g tłuszczu.
Proszę was, bo już nie mam siły tego liczyć... Zastanawiam się cały czas czy te 3%
tłuszczu w jogurcie to jest podane w 100ml czy w 200? Zawsze podawało się w 100, ale
tutaj nie jestem pewna... Wychodził mi tu układ równań, jednak po rozwiązaniu strasznie
nie realne liczby wychodziły.... już sama nie wiem, pomóżcie!
9 lut 17:50
OLA : Proszę was
10 lut 13:27
Bogdan:
W jogurcie jest 3% * 200 = 6 g tłuszczu, czyli w mieszaninie płatków jest
6,42 - 6 = 0,42 g tłuszczu, co stanowi (0,42 / 30) * 100% = 1,4%.
W płatkach Pysznych jest 1,2% tłuszczu,
w płatkach Smakowitych jest 1,5% tłuszczu,
x to ilość gram płatków Pysznych
30 - x to ilość płatków Smakowitych.
Rozwiązujemy równanie:
1,2x + 1,5 * (30 - x) = 1,4 * 30
1,2x + 4,5 - 1,5x = 42
0,3x = 3
x = 10 i 30 - x = 20
Odp. Płatków Pysznych jest 10 g, płatków Smakowitych jest 20 g.
10 lut 13:50
OLA : Dzięki, bo już głowę traciłam
11 lut 18:28