Help!!
Sylwia: Może mi ktoś pomóc

..Rozwiąż układy równań:
{3
x5
y=75
{3
y5
x=45
i
{3
x+3
y=28
{3
x+y=27
27 lut 17:44
Sylwia: Hallo

Prosze,niech mi ktos pomoze..
27 lut 17:51
Godzio:
Dziele równania:
y − x = 1
y = 1 + x
3
x * 5
1 + x = 75
15
x = 15
x = 1 ⇒ y = 2
Drugi układ:
3
x = a
3
y = b
a + b = 28
a * b = 27
27 lut 17:55
Sylwia: Dzięki
27 lut 17:57
Godzio:
Ten drugi można też tak :
x + y = 3 bo 33 = 27
wyznaczyć z tego x lub y i podstawić do pierwszego równania
27 lut 17:59
Sylwia: Tylko nie rozumiem tego momentu:
3x−y * 5x−y=75/45
Jak to potem jest sprowadzone do wspolnego mianownika? Przeciez tam jest * wiec jak wyszlo
(5/3)x−y
27 lut 18:09
27 lut 18:15