Liczby zespolone
Słabymatematyk: rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej: iz
2+(2−i)z−(1+i)=0
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to się rozwiązuje krok po kroku

Bo ja tego nie rozumiem
nic.
27 lut 17:24
Słabymatematyk: Prosiłbym o pomoc.
27 lut 17:28
Słabymatematyk: czy ktoś z was to rozumie

Umie
27 lut 17:30
Słabymatematyk: Pomożecie
27 lut 17:32
Słabymatematyk: jest tu ktoś
27 lut 17:34
Basia:
są różne metody; zastosuję najłatwiejszą chociaż wymagającą sporej liczby rachunków
z = x+i*y
i(x+i*y)2+(2−i)(x+i*y)−(1+i)=0
i*(x2+2i*xy+i2y2)+2x+2i*y−i*x−i2y − 1 − i =0
i*(x2+2i*xy−y2)+2x+2i*y−i*x+y−1−i = 0
i*x2+2i2*xy−i*y2+2x+2i*y−i*x+y−1−i = 0
i*x2−2xy−iy2+2x+2i*y−i*x+y−1−i = 0
(−2xy+2x+y−1)+i*(x2−y2+2y−x−1)=0 = 0+i*0
−2xy+2x+y−1 = 0
x2−y2+2y−x−1=0
−2x(y−1)+(y−1)=0
(y−1)(1−2x)=0
y = 1 lub x=12
dla y=1 masz
x2−1+2−x−1=0
x2−x=0
x(x−1)=0
x=0 lub x=1
dla x=12 masz
14−y2−2y−12−1=0
−y2−2y−54=0 /*(−1)
y2+2y+54=0
Δ=4−4*1*54<0
nie ma rozwiązania
czyli są tylko pary
x = 0
y = 1
lub
x = 1
y = 1
stąd:
z= 0+1*i = i
lub
z = 1+1*i = 1+i
sprawdź rachunki; mogłam się pomylić
27 lut 17:37
Słabymatematyk: a mozesz to jakoś wytłumaczyć
27 lut 17:38
Słabymatematyk: nie chodzi o to żebym to rozwiązał tylko umiał rozwiązać
27 lut 17:38
Słabymatematyk: dasz rade
27 lut 17:39
Słabymatematyk: Basia jestes
27 lut 17:42
Basia:
no a czego nie rozumiesz ? bo trudno działanie po działaniu tłumaczyć
27 lut 17:43
Słabymatematyk: masz na to jakieś wzory czy wnioskujesz z czegoś
27 lut 17:44
Słabymatematyk: czy wystarczy zawsze zamiast z podstawić x+i*y
27 lut 17:45
Słabymatematyk: to sie liczy do każdego równania z liczbami zespolonymi

bo ja np z tego działania liczylem delte.
27 lut 17:47
Basia:
każda liczba zespolona ma postać
x+i*y gdzie x,y∊R a i=√−1 (jednostka urojona)
wykonuję zwykłe działania
mnożę, podnoszę do kwadratu, pozbywam się nawiasów itd. pamiętając, że i2= −1
potem porównuję Re(z) i Im(z) z tym co po drugiej stronie czyli x=Re(z)=0, y=Im(z)=0
27 lut 17:49
Basia:
oczywiście można przy pomocy Δ, sorry, ale teraz muszę przerwać na jakieś 2 godziny
27 lut 17:50
Słabymatematyk: wejdziesz póżniej?/ ja czekam
27 lut 17:50
Słabymatematyk: chyba ze kto inny mi wytłumaczy jak to za pomocą delty zrobić
27 lut 17:50
Słabymatematyk: halo halo pomożecie
27 lut 18:01
Słabymatematyk: wytłumaczy mi to ktoś
27 lut 18:26