Ciagi, Pilne!
Vito: Oblicz wyraz pierwszy oraz dziesiąty ciągu arytmetycznego, którego suma n−początkowych wyrazów
wyraża się wzorem Sn = n2 . Czy ten ciąg jest arytmetyczny? Wyznacz a1 oraz a2 tego ciągu.
27 lut 17:18
Jack:
a1=S1
a2=S2−S1
Wykorzystaj to do znalezienia wzoru ogólnego tego ciągu.
27 lut 17:21
Basia:
an = Sn − Sn−1 = n2 − (n−1)2 = ...................
dokończ
27 lut 17:21
Basia:
Jack a1 i a2 nie wystarczą
Nie wiesz czy to jest ciąg arytmetyczny (geometryczny); masz to sprawdzić
27 lut 17:22
Jack:
wiem, dlatego napisałem żeby tę wskazówkę wykorzystała do znalezienia wzoru ogólnego. Dokładnie
to sugerowałem co napisałaś i pierwszej swoim poście, Basiu, tylko chciałem żeby osoba
sama wpadła na ten trop.
27 lut 17:24
Basia:
optymista

27 lut 17:25
Jack:
poza tym, drobna uwaga. Skąd wiesz jak policzyć Sn−1? Mając Sn, określamy sumę dla n≥1.
Ja to zawsze robię tak, że liczę a1, a potem znajduję wzór an+1=Sn+1−Sn. A koniec
"cofam" wzór funkcji wiedząc ile wynosi a1.
27 lut 17:28
Bogus: Ty tak nie cwaniakuj tylko rozwiąż to lepiej
27 lut 17:32
Bogdan:
Vito nie czyta własnych postów
82150 albo czeka na gotowe rozwiązanie.
27 lut 17:34