Graniastosłupy
Ruda: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego,
którego wysokość wynosi 12, a przekątna graniastosłupa tworzy z podstawą kąt 30* stopni
27 lut 17:08
Kasiaszek: skoro przekątna podstawy tworzy z przekątną graniastosłupa kąt 30 stopni, to kąt przy H równy
jest 90 stopni, a więc a√2=12√3 czyli a=6√6 i teraz podstawiasz a i H do wzorów V i Pc
27 lut 17:16
Ruda: Dlaczego uważasz, ze a√2= 12√3 ?
27 lut 17:22
Kasiaszek: Korzystam z trojkata 30, 60, 90, bok przy 30 to a{2} , bo jest to przekatna podstawy
graniastoslupa, i na przeciwko 30 to H, czyli 12, a na przeciwko 60 jest H{3} czyli H{3}=a{2}
czyli 12{3}=a{2}
27 lut 17:35
Ruda: V= Pp*H
Pc= 2Pp+Pb
H= 12
a= 6√6
V= 12*(6√6)2=2592
Pc= 432+288√6
Nie wiem czy dobrze obliczyłam wszystko
27 lut 20:02
Kasiaszek: no mi też tak wyszło
28 lut 15:24
Ruda: O to fajnie

Dzięki !
28 lut 16:11
Kasiaszek: nms
28 lut 16:14
11: oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o
krawędzi podstawy 20 cm i krawędzi bocznej 5 pierwiastków z 3 cm
13 kwi 14:32
11: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego
wysokość ściany bocznej wynosi 4 pierwiastek z 3 i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60
stopni.
13 kwi 14:39
11: oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa którego podstawą jest trójkąt prostokątny o
przyprostokątnych 5 cm i 4 cm a wysokość graniastosłupa jest równa 9,5 cm wynik podaj z
dokładnością do 1 cm kwadratowy.
13 kwi 14:40