wielomiany
Pan Pikuś : rozłóż wielomian W(x)=4x4 + 4x2 + 3x −3 na czynniki wiedzą że p=0,5 est pierwiastkiem
Więc z godnie z Twierdzeniem Bezouta wychodzi mi
(x − 0,5)(4x2 + 6x +6) i na tym stoję
27 lut 17:02
Basia:
ale to nieprawda
4*116+4*14+32−3 =
14+2+64−3 =
74−1 ≠ 0
tak ma być chyba 4x3 na początku ?
27 lut 17:20
Pan Pikuś : mój błąd to jest w(x)= 4x3 + 4x2 + 3x − 3
27 lut 17:35
Tragos: W(x) = 4x3 + 4x2 + 3x − 3
dzielę schematem cornera przez 0,5
W(x) = (x − 0,5)(4x2 + 6x + 6)
teraz drugi czynnik to zauważ, że to funkcja kwadratowa, więc liczę Δ
Δ = 62 − 4*4*6 = 36 − 96 = − 60 < 0 ⇒ 4x2 + 6x + 6 nie można dalej rozłożyć, więc odp. brzmi
W(x) = (x − 0,5)(4x2 + 6x + 6)
27 lut 17:40
Basia:
i nic dalej, bo
Δ=62 − 4*4*6 = 6*6 − 16*6 < 0
czyli 4x2+6x+6 jest nierozkładalny
możesz najwyżej 2 wyłączyć przed nawias
2(x−0,5))(2x2+3x+3) = (2x−1)(2x2+3x+3)
27 lut 17:42