matematykaszkolna.pl
n noname: wyznacz równanie ogolne symetralnej odcinka AB, jesli: a) A(−4,5) B(6,1) b) A(−1,−2) B (3,2) c) A(9.−9) B(−5,−2)
27 lut 16:57
dero2005: (2x−Ax−Bx)(Ax−Bx)+(2y−Ay−By)(Ay−By) = 0 (2x+4−6)(−4−6)+(2y−5−1)(5−1) = 0 (2x−2)(−10)+(2y−6)*4 = 0 −20x+20+8y−24 = 0 −20x+8y−4 = 0 |:(−4) 5x−2y+1 = 0
27 lut 18:16
Gustlik:
 yB−yA 
dero. a nie można zrobić wzorem a=

, z awrunku prostopadłości obliczyć
 xB−xA 
współczynnik kierunkowy prostopadłej i podstawić współrzędne środka?A Ty robisz tasiemcami.
27 lut 18:30
noname: i jak oblicze a, to co dalej?
27 lut 19:05
dero2005: ten sposób jest szybszy, po co liczyć współczynnik kierunkowy, środek odcinka i prostą prostopadłą zamiast od razu mamy gotowy wzór, który nas interesuje W zadaniu było oblicz równanie ogólne symetralnej odcinka i właśnie takie równanie jest obliczoneemotka Jak obliczysz "a" musisz obliczyć a1, które równa się a*a1 = −1, następnie policzyć środek
 xA+xB yA+yB 
odcinka wg wzoru S=(

;

)
 2 2 
następnie trzeba podstwić te dane do wzoru y1 =a1(x−xS)+yS i zamienić równanie kierunkowe na równanie ogólne, o które proszą w zadaniu Który sposób jest prostszyemotka
27 lut 20:30
Gustlik: Dla mnie mój, bo jest wprawdzie moze kilka kroków, ale krótkich i proste, łatwe do zapamiętania wzory. Ja tym sposobem robie z pamięci bez używania jakichkolwiek tablic ze wzorami, natomiast Twój wzór jest mało strawny, trudny do zapamiętania, ja musiałbym go szukać w tablicach i jeszcze musiałbym się nieco naliczyć, a tu robię z marszu. Ja nie lubię długich wzorów z uwagi na to, że są trudne do zapamiętania i łatwo się w nich pomylić, wolę kilka krótkich i łatwych wzorów, zresztą większość uczniów też woli krótkie i łatwe wzory niż ciężko strawne tasiemce.
27 lut 23:14
Gustlik: Ja używam takich wzorów w tego typu zadaniach:
 yB−yA 
1) a=

− wzór na współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez dwa
 xB−xA 
punkty, łatwy do zapamiętania, zwłaszcza jak się podpisze współrzędne punktów jedna pod drugą − najpierw odejmujemy "y", a potem "x", czyli "na odwrót",
 1 
2) a2=−

− łatwy do zapamiętania wzór na prostopadłość − odwrotność i zmiana znaku,
 a1 
 xA+xB yA+yB 
3) S=(

,

) − środek odcinka − czyli średnie arytmetyczne współrzędnych
 2 2 
końców, 4) y=ax+b − równanie kierunkowe prostej, czyli zwykła funkcja liniowa. Te wzory są czytelne, krótkie i łatwe do zapamiętania, natomiast tasiemce są dobre dla lubiących argentyńskie telenowele. Pozdrawiam emotka
27 lut 23:22