n
noname: wyznacz równanie ogolne symetralnej odcinka AB, jesli:
a) A(−4,5) B(6,1)
b) A(−1,−2) B (3,2)
c) A(9.−9) B(−5,−2)
27 lut 16:57
dero2005:
(2x−Ax−Bx)(Ax−Bx)+(2y−Ay−By)(Ay−By) = 0
(2x+4−6)(−4−6)+(2y−5−1)(5−1) = 0
(2x−2)(−10)+(2y−6)*4 = 0
−20x+20+8y−24 = 0
−20x+8y−4 = 0 |:(−4)
5x−2y+1 = 0
27 lut 18:16
Gustlik: | | yB−yA | |
dero. a nie można zrobić wzorem a= |
| , z awrunku prostopadłości obliczyć |
| | xB−xA | |
współczynnik kierunkowy prostopadłej i podstawić współrzędne środka?A Ty robisz tasiemcami.
27 lut 18:30
noname: i jak oblicze a, to co dalej?
27 lut 19:05
dero2005:
ten sposób jest szybszy, po co liczyć współczynnik kierunkowy, środek odcinka i prostą
prostopadłą zamiast od razu mamy gotowy wzór, który nas interesuje
W zadaniu było oblicz równanie ogólne symetralnej odcinka i właśnie takie równanie jest
obliczone

Jak obliczysz "a" musisz obliczyć a
1, które równa się a*a
1 = −1, następnie policzyć środek
| | xA+xB | | yA+yB | |
odcinka wg wzoru S=( |
| ; |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
następnie trzeba podstwić te dane do wzoru
y
1 =a
1(x−x
S)+y
S
i zamienić równanie kierunkowe na równanie ogólne, o które proszą w zadaniu
Który sposób jest prostszy
27 lut 20:30
Gustlik: Dla mnie mój, bo jest wprawdzie moze kilka kroków, ale krótkich i proste, łatwe do zapamiętania
wzory. Ja tym sposobem robie z pamięci bez używania jakichkolwiek tablic ze wzorami, natomiast
Twój wzór jest mało strawny, trudny do zapamiętania, ja musiałbym go szukać w tablicach i
jeszcze musiałbym się nieco naliczyć, a tu robię z marszu. Ja nie lubię długich wzorów z uwagi
na to, że są trudne do zapamiętania i łatwo się w nich pomylić, wolę kilka krótkich i łatwych
wzorów, zresztą większość uczniów też woli krótkie i łatwe wzory niż ciężko strawne tasiemce.
27 lut 23:14
Gustlik: Ja używam takich wzorów w tego typu zadaniach:
| | yB−yA | |
1) a= |
| − wzór na współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez dwa |
| | xB−xA | |
punkty, łatwy do zapamiętania, zwłaszcza jak się podpisze współrzędne punktów jedna pod drugą
− najpierw odejmujemy "y", a potem "x", czyli "na odwrót",
| | 1 | |
2) a2=− |
| − łatwy do zapamiętania wzór na prostopadłość − odwrotność i zmiana znaku,
|
| | a1 | |
| | xA+xB | | yA+yB | |
3) S=( |
| , |
| ) − środek odcinka − czyli średnie arytmetyczne współrzędnych |
| | 2 | | 2 | |
końców,
4) y=ax+b − równanie kierunkowe prostej, czyli zwykła funkcja liniowa.
Te wzory są czytelne, krótkie i łatwe do zapamiętania, natomiast tasiemce są dobre dla
lubiących argentyńskie telenowele. Pozdrawiam
27 lut 23:22