b
noname: oblicz odleglosc miedzy prostymi równoleglymi k i l, jesli:
a) k: x+y+2=0 l: x+y−4=0
b) k:x+6=0 l: 5x−10=0
27 lut 16:52
ant: wybierz punkt na pierwszej prostej. np. y=−x−2 A=(1,−3) , a następnie skorzystaj ze wzoru na
odległość punktu od prostej.
27 lut 17:17
noname: a mozesz pokazac jak na pierwszym przykladzie? bylbym wdzieczny
27 lut 19:09
Eta:
k: Ax+By+C
1=0 l: Ax + By + C
2=0
| | |C1 − C2| | |
d( k l) = |
| = ...... |
| | √A2+B2 | |
27 lut 19:37
Eta:
| | |2 +4| | | 6 | |
1/ |
| = |
| = 3√2 |
| | √12+12 | | √2 | |
27 lut 19:40
Eta:

2/
k: x+6=0 =>
x= −6
l: 5x −10=0 /:5 =>
x= 2
27 lut 19:50
noname: dzieki
27 lut 19:58