Fynkcja wymierna
Walduś: Podaj najmniejszą liczbę spełniającą nierówność:
366
(4√2)12*x<(3√16)27+
*x
0,125
czy moge to sprowadzić do takiej postaci: ?
230*x−236−227*x<0 ?
27 lut 16:42
Basia:
230 i 236 dobrze, ale skąd 227 ?
366
(62)6
=
= 612*8 = 212*312*23 = 215*312
0,125
18
230*x − 215*312*x < 236 /: 215
215*x − 312*x < 221
x(215−312) < 221
no i teraz pytanie czy 215−312 jest ujemne czy dodatnie
215−312 = (25)3 − (34)3 = (25−34)(210+25*34+38)
25−34 = 32−81<0
(210+25*34+38)>0
czyli
215−312<0
stąd