Pomóżcie proszeeeee wazne....
Ewelinkaa: Drabina dl. 10 metrów tworzy z podłogą kąt o mierze 50 stopni . Oblicz jak wysoko sięga
jeden z końców drabiny oraz jak daleko drugi koniec drabiny jest oddalony od sciany.
9 lut 17:37
drabina: W
/ I
/ I
/ I I AB I = d --- odl. od ściany
10m / I
/ I h IWBI = h
/ I
/ 50o I
/.).............I
A B
h/ 10 = sin 50o
h= 10 *sin50o≈ 10m * 0,77 = 7,7m
IABI /10 = cos 5)o IABI= d= 10*cos50o ≈10m*0,64 = 6,4m
9 lut 17:57
krzysiek2005: Zrobiłem to zadanie, ale nie jestem pewien, czy dobrze

Tak więc:
drabina ma dł. 10m, odległość dolnej części drabiny do ściany oznaczmy x, a wysokość
drugiego końca y. Kąt drabiny do podłoża wynosi 50
0 , a więc możemy obliczyć wysokość
z sinusa: sin50
0=y/10m. Sin 50
0 tj. w przybliżeniu 0.8. Obliczamy więc 0,8=y/10 i
z tego y=8 metrów. X obliczamy z twierdzenia Pitagorasa, a więc:
8
2 + x
2 = 10
2
64 + x
2 = 100
x
2= 36
x=
√36
x=6
Odp: Odl. wynosi 6 metrów a wysokość końca drabiny od podłoża 8 metrów.
Jak coś źle zrobiłem, to poprawiajcie, bo jeszcze nie jestem taki dobry z matmy
9 lut 18:06
misiek: x-na taka wysokość sięga drabina
y-na taką odległość drabina jest oddalona od ściany
sin50o=x/10 => 0,766=x/10 /*10
7,66=x
cos50o=y/10=> 0,643=y/10 /*10
6,43=y
9 lut 18:07