układ równań
Marti: kompletnie zapomniałem jak sie rozwiązuje równania z dwoma niewiadomymi dlatego wychodza mi
niestworzone liczby. Więc błagam pomóżcie mi
∫2x − y = −7
∫x + 2y = 4
27 lut 16:28
Bogdan:
To tu
1672 sobie przypomnisz, pod znakiem
>> są rozwiązania.
27 lut 16:32
michał: z jednego równania wyznaczasz x lub y i wstawiasz do drugiego.
Wyznaczam z drugiego x =4−2y, to wstawię do pierwszego równania za x
2(4−2y)−y= −7
x =4−2y
8−4y−y= −7
x =4−2y
−5y= −15
x =4−2y
y=3
x =4−2y=4−2*3=4−6= −2
x= −2
y=3
27 lut 16:34
Kasiaszek: metoda podstawiania lub metoda przeciwnych współczynników
w metodzie podstawiania musisz sobie wyznaczyć jedna z literek, np x z drugiego rownania
∫2x−y=−7
∫x=4−2y
i teraz podstawiasz do pierwszego rownania x
∫2(4−2y)−y=−7
∫x=4−2y
∫8−4y−y=−7
∫x=4−2y
∫−5y=−15
∫x=4−2y
∫y=3
∫x=4−2*3
∫y=3
∫x=−2
Metoda współczynników. To musisz doprowadzić aby obydwa równania miały choć jeden człon o
przeciwnym znaku
∫2x−y=−7 tutaj musisz pomnożyć przez 2
∫x+2y=4
∫4x−2y=−14
∫x+2y=4
i teraz dodajesz x, y i liczby
5x=−10 y sie skróciły
x=−2
i teraz bierzesz któreś równanie i podstawiasz pod x, aby wyliczyc y
x+2y=4
−2+2y=4
2y=6
y=3
27 lut 16:39