jak za to zabrać się
Marzena : Oblicz pole trapezu ,którego podstawy mają długość 13cm i 5 cm, a ramiona 4 cm i 6 cm .
27 lut 16:12
Marzena : sadze ze moze to bedzie tak
P=(13cm +5cm )*4cm/2
P=72cm :2 =36cm kwadratowych ..... jak myle to poprawcieok.....
27 lut 16:25
dero2005:

h
2 = 6
2−y
2 = 4
2−x
2
y
2 − x
2 = 36−16 = 20
x+y = 13−5 = 8
x = 8−y
y
2 − (8−y)
2 = 20
y =
214 x =
114
h =
√16−12116 =
√1354
| | 13+5 | |
P = |
| *√1354 = 94√135 cm2
|
| | 2 | |
przelicz jeszcze żeby nie bylo pomyłki w liczeniu
27 lut 17:13
Marzena : ok ...wielkie dzieki
27 lut 17:21