skad sie wzielo
gggggggggg: skad sie wzielo jedno rownanie?moze ktos napisac?
pole przekroju osiowego walca wynosi 12 cm. kwadratowych. a tangens kata nachylenia przekatnej
tego przekroju do płaszczyzny podstawy walca jest równy 3 cm. oblicz objetosc tego walca
R=srednica
r=promień
h=wysokosc
Rh=12cm²
R=12/h
d=przekątna
h/R=3
h×h/12=3 −−−−− o te rownanie chodzi
h²=36
h=6
R=12/6=2
r=1cm
27 lut 16:11
Basia:
| | h | | h | | h | | h2 | |
tgα= |
| = |
| = h* |
| = |
| |
| | R | | 12h | | 12 | | 12 | |
stąd
27 lut 16:17