funkcje kwadratowe
marzena: Dla tych co lubią takie zadania


Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji y=2x
2+4x−7 w przedziale <−2;5>.
27 lut 16:06
Basia:
znajdź współrzędne wierzchołka paraboli i wartości funkcji na końcach przedziału
czyli f(−2) i f(5)
27 lut 16:09
Bogdan:
Tu nie ma co lubić, albo nie lubić. Tu trzeba po prostu obliczyć odciętą xw wierzchołka
paraboli i sprawdzić, czy należy do podanego przedziału. Jeśli tak, to liczysz yw,
następnie obliczasz (−2) i f(5)
27 lut 16:11
marzena: Ale mi nie wychodzi żadna parabola

wierzcholek mi wyszedł (−1;−5
14) punkt A(−2:−7)
B(5;63). Co ja mam z tym zrobić
27 lut 17:13
zad: B?
27 lut 17:17
Natalia: p=−b2a=−44= −1 <−−− to jest wartość najmniejsza
f(−2)=2* (−2)2+4*(−2)−7=2*4−8−7=8−8−7=−7
f(5)=2*52+4*5−7=2*25+20−7=50+20−7=63 <−−− wartość największa
27 lut 17:26
marzena: Dzięki

Mam nadzieje ze to koniec zadania.Y
w nie wchodzi w rachubę

27 lut 17:40
Bogdan:
A właśnie, że yw wchodzi w rachubę.
Skoro parabola jest skierowana ramionami do góry, to posiada minimum równe yw.
27 lut 17:42
marzena: Nie kapuje
27 lut 19:45