pochodne
dziuba: f(x)=
√2x2−8
| | 1 | | 2(x−2) | | 2(x−4)√2x−8 | |
f(x)'= |
| (2x2−8)−12*(4x−8)= |
| = |
| = |
| | 2 | | √2x−8 | | 2x−8 | |
| | (x−2)√2x−8 | | (x−2)2*2*(x−4) | | √2(x−2) | |
= |
| =p{ |
| = |
| |
| | x−4 | | (x−4)2 | | √x−4 | |
27 lut 16:03
dziuba: mam prośbę jakby mógł to ktoś sprawdzić..
27 lut 16:03
dziuba: w przed ostatnim równa się powinien być pierwiastek z całego wyrażenia
27 lut 16:04
dziuba: tzn?
27 lut 16:12
Basia:
| | 1 | | 2x | |
f'(x) = |
| *4x = |
| |
| | 2√2x2−8 | | √2x2−8 | |
i tyle
27 lut 16:12
dziuba: dzięki
27 lut 16:13