skad sie wzielo rownanie
asdfty: wytlumaczy mi ktos rozwiazanie tego zadania?
Pole przekroju osiowego walca wynosi 12 cm(kwadratowych), a tanges kata nachylenia przekatnej
tego przekroju do plaszczyzny postawy walca jest rowny 3 cm.Oblicz obietosc tego walca.
2r*h = 12 cm2 2r = 12h h2r = tg α = 3 h212 = 3 h2 = 36 h = 6 cm 2r = 2 r = 1 cm V = πr2*h = 6π
cm3
skad sie wzielo h212 = 3


?
27 lut 15:52
asdfty: h kwadrat przez 12 =3 , o te rownanie chodzi dokladnie
27 lut 15:53
dero2005:
hd = tgα = 3
d*h = 12
h = 3d
d*3d = 12
3d
2 = 12 |: 3
d
2 =
123 = 4
d = 2
r =
d2 = 1
h = 3*2 = 6
V = πr
2*h = 6π cm
3
27 lut 18:38