opis, pomocy!!!
Justynka_17: Mam problem z równaniem z modułem 3|x|+4x3=0 i 1/2|x3+1|=x2−x+1
27 lut 15:36
Bogdan:
a) dla x < 0: −3x + 4x
3 = 0
dla x ≥ 0: 3x + 4x
3 = 0
| | 1 | |
b) |
| |(x + 1)(x2 − x + 1)| = x2 − x + 1, |
| | 2 | |
x
2 − x + 1 > 0 dla każdej wartości x∊R
| | 1 | |
|
| |x + 1| * (x2 − x + 1) = x2 − x + 1 / : (x2 − x + 1) |
| | 2 | |
| | 1 | |
|
| |x + 1| = 1 ⇒ |x + 1| = 2 |
| | 2 | |
dla x < −1: −(x + 1) = 2
dla x ≥ −1: x + 1 = 2
27 lut 15:57
zad: Bogan pomozesz z moim
27 lut 16:02