liczby
Roxi: Pomocy. Ile jest pomiędzy -173 a 1517 ( z włączeniem tych liczb)
A- liczb całkowitych
B- liczb całkowitych parzystych
C- liczb całkowitych nieparzystych
D- liczb całkowitych podzielnych przed 8.
9 lut 17:25
Izabela:
A 1691
B 845
C 846
D 211
(pamiętaj, należy uwzględnić 0)
23 lut 18:13
Zbyszek vel AtrurDitu: Izabela potrafie szybko obliczyć pkt. A,B,C ale w jaki sposób podałaś liczbe licz
podzielnych przez 8?
23 lut 18:15
Bogdan:
Pokażę sposób wyznaczenia tych liczb. Wyniki Izabeli są prawidłowe.
A. Liczb całkowitych jest 1517 - (-173) + 1 = 1517 + 173 + 1 = 1691.
B. Mamy ciąg arytmetyczny (bn): b1 = -172, r = 2, an = 1516.
1516 = -172 + (n - 1)*2
1688 = (n - 1)*2
844 = n - 1
n = 845, tyle jest liczb parzystych.
C. Liczb nieparzystych jest 1691 - 845 = 846.
D. Mamy ciąg arytmetyczny (dn): d1 = -168, r = 8, dn = 1512,
1512 = -168 + (n - 1)*8
1680 = (n - 1)*8
210 = n - 1
n = 211, tyle jest liczb podzielnych przez 8.
23 lut 19:20