Funkcja kwadratowa
Milena: Funkcja kwadratowa przyjmuje wartość największą równą 2 , a jej miejscami zerowymi są liczby −1
i 3. Wyznacz wzór tej funkcji.
27 lut 14:39
Milena:
27 lut 14:54
basssik: skoro miejsca zerowe to −1 i 3 to wzór mozemy zapisac jako y=a(x+1)(x−3), funkcja przyjmuje
wartośc największa wiec funkcja jest malejąca

Największa wartość jest równa 2 dla argumentu
p, który możesz wyznaczyć ze szkicu tej funkcji

Potem wyznaczasz a i gotowe.
27 lut 14:55
Bogdan:
| | −1 + 3 | |
p = |
| = 1, q = 2, x1 = −1, x2 = 3 |
| | 2 | |
Nadmiar danych.
Postać iloczynowa: 2 = a(1 + 1)(1 − 3) ⇒ a = ...
27 lut 14:58
Milena: dziękuję
28 lut 16:03