???
Myter: Jak sprawdzić, czy funkcja jest ograniczona na R?
27 lut 12:20
Jack:
udowodnić, że istnieje takie M∊R, że dla każdego x∊Dziedziny jest tak, że M≥f(x) (ograniczona z
góry) oraz, że istnieje takie N∊R, że dla każdego x∊Dziedziny jest tak, że f(x)≥N (ograniczona
z dołu)
W praktyce często wychodzą asymptoty, gdy funkcja jest ograniczona.
27 lut 12:40
Marek: A taka funkcja czy jest ograniczona z góry na przedziale [−2011, 2011]
f(x)=ln(cos(sin(x2008))+x566+x508+x22)−x2011?
18 wrz 12:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
zacznijmy o tego, że polowa 'x' sów odpada ze względu na dziedzinę cos(sin(x2008)) >0
zaczynamy szacować:
−∞ ≤ ln (cos (coś)) ≤ jakaś wielka liczba (ale skończona) która przyjmuje funkcja dla
x=+/−2011
n[coś] niech dąży do 0 (nie może być =0 ze względu na dziedzinę funkcji)
czyli dla x−>0 tak funkcja na bank nie jest ograniczona od dołu (więc kresu dolnego już nie ma)
co do kresu górnego −−− spróbuj sam pokombinować.
18 wrz 12:10