:)
pomoc: Z URNY W KTÓREJ SĄ 3 KULE BIAŁE , 5 CZARNYCH, LOSUJEMY 3 KULE. Ile jest możliwych takich
trójek ? Ile jest trójek w jednym kolorze ? Ile jest trójek różnokolorowych?
9 lut 17:23
pinokio: 1/ razem mamy 8 kul
więc losując 3 z 8 mamy ( 8 nad 3)= C83
C83= 6*7*8 / 2*3 = 56
2/ w jednym kolorze tzn. same białe lub same czarne
więc ich ilość jest ; C33 + C53 = 1 + 10 = 11
3/ różnokolorowe tzn;
1 biała , dwie czarne lub 2 białe ,1 czarna
więc: C31*C52 + C32*C51
więc ilość ich jest: 3*10 + 3*5= 45
można też tak : 56 - 11 --- bo ze wszystkich odejmujemy
jednokolorowe
56 - 11 = 45
9 lut 18:19
pomoc: DZIĘKUJE
9 lut 19:25