Granice de L'Hostpital
Aga: Dwie granice z reguły de L'Hostpitala
| | ln(1+x) | | | |
1) lim (x−>0) |
| =H=lim |
| = 1 czy dobrze to jest zrobione? |
| | x | | 1 | |
2) lim (x−>0+) xlnx =H= lnx + 1 = ...
27 lut 12:16
Aś: Pierwsze dobrze, w drugim wyliczyłabym drugą pochodną i z podstawowych wyrażeń otrzymujesz
granicę +∞
27 lut 12:24
Aga: Ma wyjść granica 0.
27 lut 12:38
Jack:
1) ok
| | lnx | |
2) zapisz to tak: lim.... |
| i teraz d'Hospital, a potem poskracaj i przejdź do |
| | 1x | |
granicy.
27 lut 12:42
Aga: Dzieki wielkie
27 lut 12:50