rozwiąż równanie wielomianowe
klonik: Witam. Mam problem z tym równaniem:
(x
2+2x)
2−(x+1)
2=55
Z góry dziękuję
27 lut 12:15
uhu: Musisz to rozpisać ze wzorów skr mnożenia i dalej dzielić pierwszym pierwiastkiem będzie 2
dalej próbuj sam
27 lut 12:22
klonik: ale jak rozpisze to ze wzoru a
2−b
2=(a+b)(a−b) to wychodzi Δ=5

czy należałoby uzyć wzorów
na kwadraty sumy w obu przypadkach ?
27 lut 12:55
Gustlik: Robisz tak:
(x2+2x)2−(x+1)2=55
x4+4x3+4x2−x2−2x−1−55=0
x4+4x3+3x2−2x−56=0
Teraz podzielniki 56 i schemat Hornera:
1 4 3 −2 −56
1 1 5 8 6 −50
−1 1 3 0 −2 −54
2 1 6 15 28 0
Mamy (x−2)(x3+6x2+15x+28)=0
Jeszcze raz Horner:
1 6 15 28
−2 1 4 7 14
−4 1 2 7 0
Mamy (x−2)(x+4)(x2+2x+7)=0
Δ=4−4*1*7=4−28=−24<0
brak dalszych pierwiastkow.
Odp: x=2 v x=−4
1 mar 01:16
klonik: dzieki

nie chce zakładać nowego tematu, mam problem z tym równaniem:
x
3−7x = |4x
2−10|
2 mar 08:03