Logarytm
madzia: 1.Oblicz x :
a) log
2(x−2)=2
b) log
3(x−1)
2=4
2.Oblicz
d) log
9 log
4 3√4
27 lut 12:02
ICSP: a) zapsiuję 2 jako log2 4
log2(x−2) = log2 4
x−2 = 4. Tu sobie chyba już poradzisz.
27 lut 12:33
ICSP: 4 = log3 81
log3(x−1)2 = log3 81
(x−1)2 = 81
x = 10 v x = −8
27 lut 12:34
M4ciek:
Jeszcze Df : x − 2 > 0
27 lut 12:35
27 lut 12:35
ICSP: To podstawa nie ma tutaj ustalania dziedziny funkcji logarytmicznej.
27 lut 12:36
ICSP: log
9 log
4 3√4
3√4 = 4
13
| | 1 | | 1 | |
log9 log4 413 = log9 |
| = − |
| |
| | 3 | | 2 | |
27 lut 12:38
M4ciek: Zawsze myslalem ,ze trzeba no , ale jak nie to nie
27 lut 12:38
madzia: ślicznie dziękuje
27 lut 13:12