proszęę..
piernik: dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku S. pole trójkąta ACS
jest równe 20√2, krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem, którego
tangens jest równy 5√24. oblicz objętość ostrosłupa.
27 lut 11:51
dero2005:

z trójkąta po prawej stronie wynika, że :
| 2h | | 5√2 | | 5d√2 | |
| = tg α = |
| → h = |
|
|
| d | | 4 | | 8 | |
| | d*h | |
pole tego trójkąta wynosi 20√2 = |
|
|
| | 2 | |
d*h = 40
√2 wstawiamy h
5d
2 = 320
d
2 = 64 z drugiej strony d
2 = 2a
2 zatem a = 4
√2
mając a i h możemy policzyć objętość ze wzoru
V =
13a
2*h = do policzenia
27 lut 15:05