Układ współrzędnych
JA: Punkt A=(−2;0) jest wierzchołkiem kwadratu o środku symetrii S=(2;2). Ile wynosi pole tego
kwadratu?
27 lut 11:44
p: s−czyli srodek kwadratu?
27 lut 11:59
p: trzeba obliczyc odcinek |SA|=....
27 lut 12:00
p: |SA|− to bedzie polowa przekatnej
a zeby obliczyc a(bok) to wzor d=a√2 jak juz bedzie a to do wzoru na pole
27 lut 12:01
JA: nie rozumiem:(
27 lut 12:52
ICSP: | | e*f | |
Patrz. Każdy kwadrat jest rombem. Wzór na pole rombu to |
| Gdzie e i f są przekątnymi. W |
| | 2 | |
kwadracie przekątną zaznacza się zazwyczaj literką d. Kwadrat ma dwie przekatne takiej samej
| | d2 | |
długosci więc jego pole można zapisać jako: |
| . W twoim przykładzie musisz obliczyć |
| | 2 | |
długość odcinka AS. Później przemnożyć ją przez 2 i będziesz miał d które wystarczy podstawić
do wzorku:
d = 2|SA|. Długosć |SA| liczysz ze wzoru na długosć odcinka.
27 lut 12:57