jak to zrobić?!
borys: wykaz ze nie istnieje trójkąt o stosunku wysokosci 1:3:4
27 lut 11:41
Jack:
spr. z tw. cosinusów.
27 lut 11:48
borys: niestety ale nie wiem jak to zrobić
27 lut 11:57
Myter: każdy bok w trójkącie musi być mniejszy od dwóch pozostałych, poniewaz kiedy jeden by byl taki
sam jak pozostałe boki mialyby kat 180 stopni, a caly trojkat musi miec 180 stopni, anie tylko
jeden kat, by zbudowac trojkat
27 lut 12:24
Godzio:
"mniejszy od dwóch pozostałych" −− ma być mniejszy od sumy dwóch pozostałych
27 lut 12:32
Jack:
zbadamy cosα, gdzie α to nawiększy kąt w trójkącie, czy ten leżące naprzeciwko 4x
16x2=9x2+x2−6x2*cosα
6x2=−6x2cosα
−1=cosα → α=π
Sprzeczność. NIe istnieje taki kąt w żadnym trójkącie (otrzymalibyśmy po prostu odcinek).
27 lut 12:38
Bogdan:
| h1 | | 1 | | a | | 1 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ b = 3a |
| h2 | | 3 | | b | | 3 | |
i
| h1 | | 1 | | a | | 1 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ c = 4a |
| h3 | | 4 | | c | | 4 | |
Na podstawie nierówności trójkąta: a + b > c
a + 3a = 4a, nierówność trójkąta nie zachodzi.
27 lut 13:03
p: dzieki
27 lut 13:40