!!!pomocy
kasia: a
2=8
√3
jak obliczyć a
27 lut 11:39
marysia:
27 lut 11:55
uhu: a2−8√3=0
(a−√8√√3)(a+√8√√3)=0
27 lut 12:06
kasia: jak to obliczyć? nie mam pojecia
27 lut 13:43
ICSP: a2 = 8√3
a = √8√3 v a = −√8√3
27 lut 13:44
kasia: pierwiastek nie skróci sie
27 lut 13:48
kasia:
27 lut 13:52
krecha: raczej nie obliczysz bo nie skrocisz po prostu bedzie a do kwadratu pozdro
27 lut 13:53
ICSP: zależy od treści zadania.
27 lut 13:54
krecha: nom powinno byc wiecej danych a jak nie to przynajmniej 2 wzor
27 lut 13:55
kasia: pole równoległoboku jest równe P=16
√3 a kat ostry ma miare 30st. Przekatna równoległoboku
jest prostopadła do ramienia. wyznacz długosc boków tego równoległoboku
27 lut 13:57
ICSP: Troszkę namieszałaś. Gdybym nie musiał wychodzić to bym ci napisał licząć na szybko wychodzi
a = 8
b = 4√3
27 lut 14:01
dero2005:

a, b − boki
h − przekątna = wysokość (kąt prosty)
P = 16
√3
z trójkąta BCD
Δ wynika, że:
ba = cos 30
o =
√32
b = a* cos 30
o = a*
√32
ha = sin 30
o =
12
h =
12a
Pole równoległoboku = P = b*h = 16
√3
podstawiamy za b i h
a*
√32*a*
12 = 16
√3 po rozwiązaniu
a = 8 cm
b = 8*
√32 = 4
√3
27 lut 14:20