matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lukasz:
iloczyn 9 kolejnych początkowych wyrazów pewnego ciągu geometrycznego wynosi 512. oblicz 5 wyraz tego ciagu. thx
26 mar 17:38
kml:
Wydaje mi się, że tak: (mogę się mylić
) a
1
= a
1
a
2
= a
1
q a
3
= a
1
q
2
a
4
= a
1
q
3
a
5
= a
1
q
4
a
6
= a
1
q
5
a
7
= a
1
q
6
a
8
= a
1
q
7
a
9
= a
1
q
8
iloczyn : a
1
9
q
36
= 512 co można zapisać: (a
1
q
4
)
9
= 512 a
5
= a
1
q
4
a
5
9
= 512 a
5
=
9
√
512
a
5
= 2
9 maj 16:56