miejsce zerowe
m: y=x2 − 3x
y=x2 − 6x + 9
y=2(x2 − 9)
27 lut 11:27
ICSP: a) x = 0 oraz x= 3
b) x = 3(podwójne miejsce zerowe)
c) x = 3 oraz x = −3
27 lut 11:30
m: tyle, że ja nie wiem jak te przypadki rozpisać, można dokładniej?
27 lut 11:36
ICSP: y = x2 − 3x = x(x−3)
y = 0
0 = x(x−3) ⇔ x= 0 v x − 3 = 0 ⇔ x = 0 v x = 3
x2 − 6x + 9 = 0 ⇔ (x−3)2 = 0(wzór skróconego mnożenia) ⇔ x − 3 = 0 ⇔ x = 3
2(x2 −9) = 0 ⇔ x2 − 9 = 0⇔ (x−3)(x+3) = 0 ⇔ x−3 = 0 v x+ 3 = 0 ⇔ x = 3 v x = −3
27 lut 12:32
m: Bardzo dziękuję
27 lut 12:41