prawdoppodbienstwo
anita: Zad 24.
W worku są wyłącznie kule białe i czarne.Wiadomo,że prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej
jest równe 3/7. a) Losujemy jedną kulę.Jakie jest prawdopodobieństwo,że bedzie to kula czarna?
b)Losujemy jedną kulę,wrzucamy ją z powrotem do worka i losujemy drugą kulę.Jakie jest
prawdopodobieństwo,że wylosowane kule będą miały ten sam kolor
27 lut 10:38
Rivi: | | 3 | |
P(A) (wylosowanie kuli białej) = |
| |
| | 7 | |
| | 4 | |
wylosowanie kuli czarnej jest zdarzeniem przeciwnym P(A')=1−P(A)= |
| |
| | 7 | |
Możemy tak wylosować kule albo dwie białe i wtedy prawdopodobieństwo wynosi
| | 4 | | 4 | | 16 | |
albo dwie czarne i wtedy |
| * |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 49 | |
| | 9 | | 16 | | 25 | |
te dwie możliwości dodajemy i mamy |
| + |
| = |
| |
| | 49 | | 49 | | 49 | |
27 lut 10:44
anita: dziekuje
27 lut 10:52