Iloczyn sin kątowostrych t.prostokątego jest rowny3/4.oblicz sume cos tych kątów
Asia: Iloczyn sinów kątow ostrych t.prostokątego jest rowny3/4.oblicz sume cosinusów tych kątów
27 lut 10:26
ICSP:
cosα + cosβ =

ponieważ cosα = sinβ oraz cosβ = sinα To czego szukamy zapisuję w taki sposób.
cosα + cosβ = cosα + sinα
(sinα + cosα)
2 =
sin2α + 2sinαcosα +
cos2α ⇔ (sinα + cosα)
2 = 1 + 2sinαcosα. Na
czerwono zaznaczyłem jedynkę trygonometryczną.
| | 3 | | 5 | | √10 | |
(sinα + cosα)2 = 1 + 2* |
| ⇔ (sinα + cosα)2 = |
| ⇔ sinα + cosα = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
27 lut 10:57