rozwiaz rownanie
nie wiem: Prosze, pomozcie:
| x+2 | | x+3 | | 2 | |
| = |
| + |
| |
| x−2 | | x−3 | | x2 − 5x + 6 | |
Wiem,ze trzeba okreslic dziedzine rowniania (generalnie nie wiem po co, ale wiem ze trzeba) i
wiem, ze to bedzie {−2;2;−3;3} i chyba wiem tez ze po skroceniu ostatniego dzialania, czyli
| | 2 | | (x+2)(x+3) | | x+3 | |
|
| bedzie |
| 2 = |
| i rowniez nie wiem jakim cudem |
| | x2 − 5x + 6 | | (x+2) | | x+2 | |
(zapewne cos z tymi cholernymi wzorami skroconego mnozenia ) po prostu mialam to na
poprzedniej lekcji. Ok, ale co dalej z tym rownaniem, po wyznaczeniu dziedziny funkcji? Moze
jak ktos mnie lekko naprowadzi to pojme chociaz troche (albo nie) i nie, ale naprawde
chcialabym zrozumiec
27 lut 10:01
dero2005:
| x+2 | | x+3 | | 2 | |
| = |
| + |
|
|
| x−2 | | x−3 | | x2−5x+6 | |
D: x−2≠0
x−3 ≠0
x≠2 x≠3
D: x∊ R\{2,3}
| x+2 | | x+3 | | 2 | |
| − |
| − |
| = 0
|
| x−2 | | x−3 | | (x−2)(x−3) | |
| (x+2)(x−3)−(x+3)(x−2)−2 | |
| = 0 |*(x−2)(x−3)
|
| (x−2)(x−3) | |
x
2 +2x−3x−6−x
2+2x−3x+6−2 = 0
−2x−2 = 0
−2x = 2 |:(−2)
x = −1 ∊ D
27 lut 10:25
nie wiem: a bylby jeszcze ktos tak mily i mniej wiecej napisal co, i jak dlaczego tak szybciutko? Z gory
dzieki
27 lut 12:25
uhu: D: x−2≠0
x−3 ≠0
x≠2 x≠3
W mianowniku nie może być zero dlatego wyznacza się dziedzinę. Po prawej stronie w mianowniku
sprowadzasz równanie kwadratowe do postaci iloczynowej (czyli 2 nawiasy), przerzucasz na lewą
stronę sprowadzasz do wspólnego mianownika, żeby ułamek równał się zero to licznik musi się
równać zero (bo mianownik nie może) i to jest koniec
27 lut 12:29
nie wiem: Czyli wyznaczenie dziedziny daje nam to, ze liczby ktore z niej 'wychodza' uzywamy do
utworzenia mianownika w nawiasach? czy jak? sory ale jakos musze to przyszwoic
3 mar 17:20