pomocy
zoyka: 1. Róznica długości przekatnej i boku kwadratu jest równa pierwiastek z 2. oblicz pole tego
kwadratu.
2.Jeden z boków prostokąta ma długość 5cm, zaś przekątna tego prostokata ma długość 10 cm.
Znajdz pole prostakąta.
3.Pole równoległoboku jest równa 40cm kwadratowych, jeden z boków ma długość 10 cm zaś jedna z
wysokośći ma długość 9cm.Oblicz obwód rownoległoboku.
4.Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli
przeciwprostakatna na odcinki o dlugośći 4 i 9cm. oblicz pole trójkata
5.Przekatne trepezu równoramiennego ma długość d=6cm jest prostopadła do jednego z ramion.
Oblicz pole trepezu wiedząc ze kąt ostry trepezu ma miare alfa=3.
27 lut 09:42
dero2005:
1)
a
√2−a =
√2
a(
√2−1) =
√2
| | √2 | |
P = a2 =( |
| )2 = 6+4√2 |
| | √2−1 | |
27 lut 10:43
dero2005: 2)
a =√102−52 = √75 = 5√3 cm
P = 5*5√3 = 25√3 cm2
27 lut 10:47
dero2005:

a = 10 cm
h
2 = 9 cm
P = 40 cm
2
b*h
2 = P = 40
b =
409
O = 2(10+
409) = 28
89 cm
27 lut 11:15