Z dwóch przeciwległych wierzchołków kwadratu o boku 2
1993: Z dwóch przeciwległych wierzchołków kwadratu o boku 2 zakreślono okręgi o promieniu 2. Oblicz
pole „soczewki” wyznaczonej przez te okręgi.
27 lut 00:49
dero2005:

a = 2
S = a
2 − 2(a
2−
πa24) = 2,28 cm
2
27 lut 12:14
dero2005:

1) = a
2
2) =
πa24
3) = a
2 −
πa24
27 lut 12:20
1993: a moze byc tak?
22 + 22 = x2
8= x2
x= √8
czyli r = P{8} / 2
to pole = pi r2
p=3,14 *2=6,28
27 lut 18:00
dero2005:
tobie wyszło 6,28
zauważ, że pole kwadratu wynosi a
2 = 2
2 = 4 a soczewka zajmuje mniejsze pole niż pole
kwadratu gdyż jest wewnątrz kwadratu
27 lut 21:10