matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż rownanie z parametrem a
Karol:
1
1
2(a + 3)
a)
−
=
2a + ax
2x − x
2
x
3
− 4x
1
1
a + 1
b)
+
=
x − a
x − 1
a
x
2
+ 1
1
x
c)
+
=
a
x
− 2a
ax − 2
a
Bardzo proszę o pomoc choć w jednym przykładzie − próbuję zrobić to sam, ale nie daję rady
26 lut 23:46
Karol:
w tym ostanim pomyliłem się
x
2
+ 1
1
x
c)
+
=
a
2
* x − 2a
ax − 2
a
26 lut 23:51