| lnx | ||
a) lim (x−>0+) | ||
| lnsinx |
| 1 | sinx | ||||||||||
w a) lim | = | * | i co dalej? | |||||||||
| x | cosx |
| x | ||
w b) lim arctgx+ | ... | |
| 1+x2 |
| lnx | 0 |
| |||||||||||||
lim | = [ | ] = H = lim | = | ||||||||||||
| lnsinx | 0 |
|
| sinx | 0 | cosx | 1 | |||||
= lim | = [ | ] = H = lim | = [ | ] = 1. | ||||
| xcosx | 0 | cosx − xsinx | 1−0 |
| sinx | ||
Mogliśmy od razu zauważyć, że to 1, bo limx→0 | = 1. | |
| x |
| lnx | 1 |
| ||||||||||
limx→0+ | =(H)=limx→0+ | *tgx=limx→0+ | =(H)=
| |||||||||
| lnsinx | x | ctgx |
| sin2x | ||||||||||||
=limx→0+ | =limx→0+ | =1
| |||||||||||
| x2 |
| sinx | ||
(korzystam tutaj ze wzoru limx→0 | =1) | |
| x |
| ∞ | ||
W pierwszym nawiasie u mnie miało być [ | ] ![]() | |
| ∞ |
| arctgx |
| ||||||||||||||||||
b) limx→∞ xarctgx=limx→∞ | =(H)=limx→∞ | =
| |||||||||||||||||
|
|
| −x2 | −1 | |||||||||
=limx→∞ | =limx→∞ | =−1
| ||||||||
| 1+x2 |
|