Ekstrema lokalne
Kinga: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
1) f(x,y)=x2−2xy+2y2+2x
2) f(x,y)=x3−2y3−3x+6y
Od razu mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się liczy np. f'x(x,y) lub f'y(x,y).
26 lut 21:47
Kinga: Pomoże ktoś?
26 lut 22:23
Kinga: Prosiłabym bardzo.
27 lut 19:10
Kinga: :(
27 lut 21:31
Basia:
licząc pochodną po x traktujesz y jak stałą
licząc pochodną po y traktujesz x jak stałą
f'x = 2x−2y+0+2 = 2x−2y+2
f'y = 0 − 2x + 4y + 0 = −2x+4y
2x−2y+2=0
−2x+4y=0
2x = 4y
x = 2y
4y−2y+2=0
2y+2=0
y = −1
x = −2
P(−2, −1) to jedyny punkt, w którym może być ekstremum
f"xx = 2
f"xy = −2
f"yx = −2
f"yy = 4
W(x,y) = f"xx*f"yy − f"xy*f"yx = 2*4 − (−2)(−2) = 8−4=4
nie zależy od x i y i jest stale dodatni ⇒
w punkcie P(−2, −1) mamy minimum lokalne
drugie rób sama podobnie ( tam wyznacznik będzie zależał od x i y) i trzeba policzyć jego
wartość w punkcie "podejrzanym " o ekstremum
jeżeli się pogubisz pisz do czego doszłaś, poprawimy i podpowiemy co dalej
27 lut 21:40