geometria
marlena.: Dany jest trójkąt prostokątny o wieszcholkach A(8,3), B(0,4), C(2,0). Oblicz sinα/sinβ, jezeli
α=|<CAB| oraz β=|<ABC|.
26 lut 21:41
Gustlik: Wskazówka: oblicz wszystkie boki tego trójkata i skorzystaj ze wzorów na funkcje
trygonometryczne w trójkącie prostokątnym.
26 lut 21:49
marlena.: dzięki ale wolałabym rozwiązanie
26 lut 21:51
Gustlik: Liczę współrzędne wektora AB
→=B−A=[0−8, 4−3]=[−8, 1]
Liczę współrzędne wektora AC
→=C−A=[2−8, 0−3]=[−6, −3]
Liczę współrzędne wektora BC
→=C−B=[2−0, 0−4]=[2, −4]
Liczę długości tych wektorów − są to boki trójkata:
|AB|=
√(−8)2+12=
√64+1=
√65, |AB|
2=65
|AC|=
√(−6)2+(−3)2=
√36+9=
√45=3
√5, |AC|
2=45
|BC|=
√22+(−4)2=
√4+16=
√20=2
√5, |BC|
2=20
Zatem AB jest przeciwprostokątną, skorzystam teraz ze wzoru, że β=90
o−α, zatem
sinβ=sin(90
o−α)=cosα
| | sinα | | sinα | | |BC| | | 2√5 | | 2 | |
Czyli |
| = |
| =tgα= |
| = |
| = |
| . |
| | sinβ | | cosα | | |AC| | | 3√5 | | 3 | |
26 lut 22:11
Rozszerzony: Witam. Na wstępie chciałbym pozdrowić wszystkie osoby z podstawy, którzy dostaną jedynki za
przepisywanie zadań z neta. Chciałbym poinformować że tylko osoby z rozszerzonej matematyki
mogą rozwiązać te zadanie za pomocą wektorów, nie chce być źle zrozumiany, tylko ostrzegam
16 lut 16:50
Ania: Bez obliczenia wektorów też można obliczyć.
15 paź 21:38
podstawaknight: sugerowanie że nie możesz tego rozwiązać wektorem bo to zakres rozszerzony
19 lis 19:40