wiedząc że sinα * cosα = 1/3 gdzie α jest kątem ostrym oblicz:
kaska: a) (sinα + cosα)²
b) (sinα − cosα)²
c) sin²α − sin4α
26 lut 21:35
Eta:
sin2α+cos2α=1
a) zastosuj wzory (a+b)2=....
b) (a−b)2=.....
a)
sin2α+2sinα*cosα+cos2α= 1+2sinα*cosα
26 lut 21:39
Trivial:
Czy twórcy zadań specjalnie umieszczają informację 'gdzie α jest kątem ostrym', żeby zmylić
uczniów?
26 lut 21:45
kaska: nie wiem.. nie rozumie tego dalej mimo podpowiedzi Eta . Prosze o pomoc
26 lut 21:49
Eta:
T r i v i a l 
z podstawy "wyrzucono" funkcje dowolnego kąta, stąd te zapisy
26 lut 21:51
kaska: nie wiem.. nie rozumie tego dalej mimo podpowiedzi Eta . Prosze o pomoc
26 lut 21:51
Eta:
kaska
a) sin
2α+ cos
2α+ 2sinα*cosα= 1 + 2*
13 = 1
23
b) zrób podobnie
| | 1 | | 1 | |
sin2α+ cos2α −2sinα*cosα= 1 −2* |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | |
c) sprawdź czy wszystko dobrze napisałaś ?
26 lut 21:54
kaska: tak w c dobrze napisalam.
26 lut 22:00
Trivial:
A wykresy funkcji trygonometrycznych jeszcze są w programie?
26 lut 22:11
Trivial:
c) sin2α − sin4α = sin2α(1 − sin2α) = sin2αcos2α = (sinαcosα)2 = ...
26 lut 22:12
Eta:
Niestety ....... ale nie na podstawie
26 lut 22:13
Eta:
c) = (
13)
2=
19
26 lut 22:14
kaska: nie wiem po co ty robimy skoro jestem w 3 klasie maturalnej i zdają wszyscy matme podstawową!
masakra jakas.. ale dziękuje za pomoc
26 lut 22:19